placeholder

EL MOIANÈS SONA: Duo Arístides

Les voltes de l'antic corral de la imponent masia El Prat de Moià acolliran un recital de violí i guitarra amb un programa altament virtuosístic

 

El Duo Arístides  ens proposa una vetllada musical que requereix una gran tècnica virtuosística per al violí i, a la vegada, és capaç de transmetre un gran ventall d’emocions als qui les escolten. La seleció d’obres de Sarasate, que escoltarem en aquesta versió per a violí i guitarra, fa un recorregut geogràfic pels diferents folklores de la geografia hispana.

 

 

Breu història de la casa pairal “El Prat de la Plana”

 

La finca anomenada “Pratum Ademare” figura ja a la consagració de l’església de Moià en temps tan reculats com el segle X. Pel que sembla el compte Sunyer, fill del Pilós, que és qui postula la consagració de la parròquia de Moià., tenia ja en aquells temps la propietat del “Pratum Ademare”. Temps a venir els Comptes-Reis tindrien un palau a Moià i seguirien en la propietat del lloc del Prat. Segurament cap a finals del segle XI es construí la primera casa de pagès, en una localització semblant a l’actual. La documentació de la casa, que ho acreditava, es va perdre durant la guerra civil, en la que la casa va resultar ocupada i desproveïda per una multitud de refugiats.

 En el segles següents, el Prat fou habitada i conreada per un masover del Rei i la família s’acreditava amb el cognom original que la casa els hi havia donat, els Prat. Però el Conqueridor necessitava gent per la campanya de Mallorca i així se’n emportà al seu masover a la campanya, no pas com a cavaller, sinó segurament com a part de la intendència. I en tornant victoriós de la conquesta, el Rei Jaume, féu propietari al seu masover. El document que ho acredita, segons una tradició familiar no comprovada, segueix a la casa en lloc desconegut. Però va ser vist intacte just abans de la guerra civil.

En els segles següents, els Prat seguiren conreant les seves terres i s’anaren relacionant amb l’entorn per fer-se més grans. Casaments diversos, els hi aportaren l’Espinoi (Collsuspina), la Franquesa i les Umbertes (Moià). També feren una casa nova dins de l’antiga propietat, la Casanova del Prat i compraren la Gònima. Tot això els portà a relacionar-se amb els d’Abadal del Pradell a Gurb, amb qui un hereu Prat es casà amb una de les seves filles, Ventura d’Abadal. Aquesta unió, fou la causa de que la propietat passés als d’Abadal, doncs no havent-hi cap Prat i d’Abadal disponible, semblà a l’altra generació, que els d’Abadal eren els hereus amb més drets i més seriosos.

La casa va ser habitada contínuament, des del segle XI fins a principis del segle XX. La família tenia una propietat a Barcelona, la Fontana, que és la que donà nom a l’estació del metro a Gràcia. I és allà, on passava tots els hiverns.També aquesta propietat barcelonina, fou la causa de que quan s’urbanitzà tota la zona al costat de la Fontana, s’hi posessin noms moianesos. I d’aquí la Rambla del Prat, carrer que uneix el carrer major de Gràcia amb el de Príncep d’Astúries.

Per fer honor a la casa i a totes aquestes cases que honoren la nostra petita història local, esmentaré un fragment del Poema de l’Allapassa (casa pairal mallorquina) :

 

Salut, salut, dolça heretat aimada

que ens mostres per l’escala de l’ahir

una avior modesta i assenyada

 

Jo en sent l’encant, encara que no el sàpiga dir

i envers la benaurada clarandera

de deu centúries, gir l’esguard enrera

ja que la boira amaga l’avenir

 

 

        Poema de l’Allapassa (fragments)

                Maria Antònia Salvà (1868-1959)  

 

 

Com arribar:

La masia està situada al fons del Polígon del mateix nom de Moià, a la primera sortida de la rotonda sortint cap a Vic. L’aparcament s’habilitarà al costat del camp de vol del Prat


Clàssica

Programa

PABLO SARASATE: Romança Andalusa / Caprice Basc / Playera / Zapateado / Habanera
César Mateos, violí Sergi Blanch, guitarra
jorge-nava-3.jpg
jorge-nava-3.jpg
cesar-mateos1.jpg
cesar-mateos1.jpg
masia-el-prat.JPG
masia-el-prat.JPG
22/06/13
19:00 h
Masia El Prat (Moià) 
Gratuït
Finalitzat
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR