placeholder

Mischa Maisky & OCM: El Concert de Dvorák + Daphnis et Chloé i el Bolero de Ravel

Mischa Maisky, violoncel
Orquestra Simfònica Camera Musicae
Tomàs Grau, director

 

PRIMER EMOCIONAL, DESPRÉS INTEL·LECTUAL

Del 1892 al 1895 Antonin Dvo?ák va viatjar als Estats Units convidat per Jeannette Thurber. La fundadora del Conservatori de Nova York hi va pensar per a què es fes càrrec de la direcció d’aquesta institució. Durant aquesta estada va escriure un dels concerts per a violoncel més coneguts del repertori per a aquest instrument; dedicat al solista Hanuš Wihan, finalment el va estrenar Leo Stern sota la batuta del mateix compositor. En aquell moment era freqüent el reaprofitament de material: al segon moviment es pot escoltar Lass’ mich allein, un lied que el propi Dvo?ák va escriure anys abans.

Daphnis et Chloé va ser un encàrrec de Serguei Diàguilev per als seus ballets russos. El propi Maurice Ravel va anomenar aquesta obra una ‘simfonia coreogràfica’. Posteriorment, el compositor va fer-ne una selecció per a crear dues suites orquestrals. Segons Ígor Stravinsky, aquesta, era una de les obres musicals més bella creada per un compositor francès.

Sens dubte, 1928 va ser un gran any per a la música contemporània. Van veure la llum moltes obres importants d’autors com Prokófiev, Schönberg, Bartók i Milhaud, entre d’altres. Un any abans la ballarina i empresària russa Ida Rubinstein, encarrega a Ravel la composició d’un ballet amb caràcter espanyol per representar amb la seva companyia. Neix llavors el conegut Bolero amb un ritme i un tema repetitiu a mode d’obstinat. Poc a poc els instruments de l’orquestra s’afegeixen a aquesta dansa en el que es va arribar a considerar un senzill exercici d’orquestració.

 

BIOGRAFIA MISCHA MAISKY

Mischa Maisky té la distinció de ser l’únic violoncel·lista del món que ha estudiat tant amb Mstislav Rostropovich com amb Gregor Piatigorsky. Nascut a Letònia, educat a Rússia, després de la seva repatriació a Israel, Mischa Maisky ha estat rebut amb entusiasme a Londres, París, Berlín, Viena, Nova York i Tòquio.

Com a artista exclusiu de la Deutsche Grammophon durant més de 30 anys, ha realitzat més de 35 enregistraments amb orquestres com les de Viena, Israel i Filharmònica de Berlín, London Symphony, Orchestre de París, Orpheus i Chamber Orchestra of Europe, entre d’altres.

 

Programa

  • A. Dvorák: Concert per a violoncel i orquestra, op. 104
  • M. Ravel: Daphnis et Chloé, Suite núm. 2
  • M. Ravel: Bolero
Mischa Maisky
Mischa Maisky
Mischa Maisky
Mischa Maisky
29/01/21
20:00 h
Teatre Tarragona 
Gratuït
Finalitzat
Subvencionado por
Miembro de
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR